Oświadczenie prezes Barbary Klimiuk

Należy do:

Materiał archiwalny. Zamieszczone w nim informacje mogą być już nieaktualne.

Oświadczenie

Kiedy obejmowałam funkcję prezesa Koncernu Energetycznego ENERGA wiedziałam, że mam do wykonania ważne zadanie - przeprowadzenie zarządzanej przeze mnie spółki przez trudny proces restrukturyzacji. Dzisiaj, rozstając się z firmą w następstwie decyzji Rady Nadzorczej o odwołaniu mnie z funkcji prezesa Zarządu ENERGA SA, mam poczucie dobrze wykonanego zadania. Świadczą o tym nie tylko wyniki finansowe Grupy ENERGA, ale przede wszystkim skuteczne przeprowadzenie firmy przez trudne i złożone procesy związane z konsolidacją oraz z uwolnieniem rynku energii i wydzieleniem Operatora Systemu Dystrybucyjnego.

Ostatni rok był przełomowym dla naszej firmy. 1 lipca nastąpiło otwarcie rynku energii elektrycznej. W związku z tym należało rozdzielić działalność związaną z dystrybucją i przesyłem energii od obrotu. Niemalże jednocześnie przeprowadzaliśmy proces związany z konsolidacją Koncernu Energetycznego ENERGA i Zespołu Elektrowni Ostrołęka. Efektem jest powstanie Grupy ENERGA - obecnie jednego z czterech holdingów elektroenergetycznych w Polsce.

Liberalizacja rynku energii postawiła przed nami zadanie zbudowania dużego holdingu o znanej i silnej marce oraz z atrakcyjną ofertą dla klientów.  W mijającym roku rozpoczęliśmy prace nad strategią rozwoju i wzrostu wartości Grupy ENERGA. Zakłada ona m.in. umocnienie pozycji na rynku klientów detalicznych, utrzymanie pozycji lidera w produkcji energii odnawialnej, inwestycje w inne źródła wytwarzania, sieci dystrybucyjne oraz nowoczesny system obsługi klienta. Pod względem wyników finansowych ten rok będzie lepszy od poprzedniego. Z naszych szacunków wynika, iż przychody i zyski będą wyższe od ubiegłorocznych.

Oprócz wymiernych wartości biznesowych wypracowaliśmy również model otwartych relacji z pracownikami i związkami zawodowymi, a także organizacjami i stowarzyszeniami działającymi na rzecz zdrowia, sportu czy nauki. Dzieląc się nimi uzyskanym zyskiem, wspieraliśmy społeczności lokalne w poczuciu  odpowiedzialności społecznej.

Jestem dumna, że miałam możliwość pełnienia funkcji prezesa tak ważnej dla Pomorza i całego kraju firmy. Wierzę, że nowy Zarząd ENERGI będzie kontynuował rozpoczętą pracę, a dalszy proces restrukturyzacji doprowadzi do umocnienia pozycji Grupy ENERGA na krajowym, a w przyszłości również na międzynarodowym rynku energetycznym.

Dziękuję Państwu, przedstawicielom mediów regionalnych i ogólnopolskich za współpracę, a w szczególności za podjętą przez Was próbę wyjaśnienia opinii publicznej złożonych mechanizmów związanych z liberalizacją rynku energii.

Barbara Klimiuk

Beata Ostrowska