2020-05-19

Energa oświetla Warmię i Mazury

Spółka Energa Oświetlenie podpisała umowę z miastem Frombork dotyczącą modernizacji infrastruktury oświetlenia ulicznego. Głównymi założeniami projektu są oszczędność energii i nowoczesne wzornictwo. Przeprowadzone prace zredukują również poziom emisji dwutlenku węgla do atmosfery.

Spółka z Grupy Energa zamontuje ponad pół tysiąca nowoczesnych opraw LED, które zastąpią energochłonne oprawy sodowe. Dzięki temu zużycie energii elektrycznej obniży się o blisko 60 proc. a poziom emisji CO2 do atmosfery spadnie o ok. 127 ton rocznie. Zmniejszą się też koszty utrzymania oświetlenia w związku z autonomiczną redukcją poboru energii w godzinach niskiego natężenia ruchu drogowego. Zwiększenie liczby instalacji oświetlających ulice we Fromborku wpłynie też korzystnie na bezpieczeństwo przechodniów i kierowców.

Frombork to kolejna miejscowość w woj. warmińsko-mazurskim, która podpisała umowę z Energa Oświetlenie. W tym roku spółka zawarła już umowy na modernizację oświetlenia ulicznego w mieście Świdwin i gminie Manowo (woj. zachodniopomorskie), gminie Kowal (woj. kujawsko-pomorskie), gminie Człuchów (woj. pomorskie) i mieście Olsztynek (woj. warmińsko-mazurskie). Z końcem marca ruszyły z kolei prace modernizacyjne w Gdyni.