2019-09-03

Energa w Krynicy. Pierwszy dzień Forum Ekonomicznego

Ruszyło XXIX Forum Ekonomiczne w Krynicy. W ramach tego prestiżowego wydarzenia, eksperci z Polski, Europy i Świata spotykają się już niemal od 30 lat. Dyskutują o gospodarce, polityce, biznesie, a także przyszłości i współpracy między Państwami Europejskimi, szczególnie tymi z Europy Środkowej i Wschodniej. Grupę Energa w Krynicy reprezentują przedstawiciele Zarządu Energi SA.

Krynickie Forum potrwa od 3 do 5 września. W tym czasie odbędzie się sześć sesji plenarnych i ponad 200 paneli dyskusyjnych i wykładów. Jednym z poruszanych wątków będzie transformacja energetyczna, a co się z tym wiąże – przyszłość konwencjonalnych, a także odnawialnych źródeł energii. Na najbardziej nurtujące pytania w tej kwestii uczestnicy dyskusji będą szukać odpowiedzi podczas panelu „Sprawiedliwa transformacja. Perspektywy energetyczne na najbliższą dekadę”.

– To bardzo ważny temat. Zwłaszcza dla naszej Grupy, która wśród największych polskich spółek energetycznych jest liderem w produkcji czystej energii – mówi kierujący Grupą Energa prezes Grzegorz Ksepko. – Obserwujemy światowe trendy w energetyce i potrafimy sprawnie wyjść im naprzeciw. Dlatego mamy zamiar wciąż umacniać swoją pozycję, jeśli chodzi udział produkcji energii pochodzącej ze źródeł odnawialnych. Pozyskujemy energię z bezpośredniego wykorzystania potencjału wiatru, wody, słońca i biomasy.

W panelu, który odbędzie się 4 września wezmą udział Minister Energii Krzysztof Tchórzewski oraz przedstawiciele wszystkich największych spółek energetycznych w Polsce: PGE, Tauronu, Enei, a także Energi.

Kierunek działań Grupy Energa potwierdzają realizowane inwestycje. To m.in. budowa farmy wiatrowej Przykona czy realizacja projektu elektrowni gazowo – parowej w Grudziądzu. Większe wykorzystanie OZE oznacza jednak zwiększoną potrzebę inwestycji w elastyczne źródła mocy konwencjonalnej, które są w stanie szybko reagować, kiedy odnawialne źródła energii nie są dostępne.