2018-05-11

Pozytywna Energ(i)a dookoła świata

Organy w Kościele Świętej Trójcy w Gdańsku zyskają nowe brzmienie, a dzieci z Kapszagaju spełniły swoje marzenia o nowym boisku do gry w piłkę. Wszystko dzięki wsparciu Fundacji Energa.

Mieszkańcy Trójmiasta mają powód do dumy. Fundacja Energa wsparła prace renowacyjne organów Martena Friese w kościele Świętej Trójcy w Gdańsku. Remont trwa już ponad 10 lat, a dzięki Fundacji zostanie ukończony w jubileuszowym roku 400-lecia instrumentu. Uroczystość z tej okazji odbędzie się już 3 czerwca. Uczestnicy będą mieli wyjątkową okazję, by posłuchać wszystkich 46 głosów organów.

elementy organów z kościoła Świętej Trójcy w Gdańsku

Czy chodzi o Polskę i Pomorze, czy też inne kraje, Fundacja Energa dociera tam, gdzie są potrzebujący. Jej pracownicy przynieśli pomoc podopiecznym parafialnego domu dziecka w miejscowości Kapszagaj w Kazachstanie. Ośrodek prowadzony przez polskich misjonarzy, na czele z ks. Arturem Zarasiem, udziela pomocy sierotom różnego pochodzenia, w tym Polakom. Parafia Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Marii Panny jest jedyną taka instytucją działającą na terenie całego Kazachstanu.

boisko w Kapszagaju przed modernizacją.JPG

boisko w Kapszagaju w trakcie prac.jpeg

Obecnie w siedmiu budynkach ośrodka mieszka 62 dzieci. Od teraz mogą poszczycić się własnym boiskiem z profesjonalną murawą. Ze względów bezpieczeństwa dzieci nie mogą wychodzić na ulice miasta, dlatego boisko ufundowane przez Fundację Energa jest jedynym miejscem, gdzie mogą zaczerpnąć świeżego powietrza.

– Dla nas nie liczy się odległość. Jako Fundacja Energa od zawsze wspieramy inicjatywy społeczne. Staramy się pomagać potrzebującym niezależnie od dystansu, jaki nas dzieli. – mówi Leszek Urba, prezes Fundacji Energa.

Ze względów religijnych państwo kazachskie nie zapewnia podopiecznym domu dziecka żadnego dofinansowania. Przytułek dla dzieci jest utrzymywany tylko i wyłącznie ze środków przekazywanych przez ludzi dobrej woli. Dlatego pomoc ze strony Fundacji Energa była niezwykle cenna.