Oświadczenie Zarządu ENERGA SA

Materiał archiwalny. Zamieszczone w nim informacje mogą być już nieaktualne.

W związku z pojawiającymi się wypowiedziami dotyczącymi rzekomo niewłaściwego sposobu zarządzania Grupą Kapitałową ENERGA Zarząd ENERGA SA oświadcza, że tego rodzaju opinie nie znajdują potwierdzenia w faktach. Osiągnięte wyniki ekonomiczne oraz inwestycje realizowane w warunkach głębokiej restrukturyzacji spółek grupy podyktowanej prawem energetycznym świadczą o systematycznym rozwoju i wzroście wartości całej Grupy.

Wyniki finansowe za 2006 i 2007 rok wskazują dużą dynamikę przychodów i wyższy niż w poprzednich latach zysk. Prognoza wyników Grupy ENERGA na koniec roku 2007 przewiduje przychody na poziomie ok. 10,2 mld zł. Suma wyników netto spółek za rok 2007 szacowana jest na 0,4 mld zł w porównaniu z wynikiem 0,3 mld zł za rok 2006.

Inwestycje

W roku 2007 łączne zaplanowane nakłady inwestycyjne wyniosły 757 mln zł, co oznacza wzrost o 8 proc. w stosunku do roku 2006. Prognoza na rok 2008 zakłada dalszy wzrost środków na inwestycje o kolejne 9 proc. do poziomu 831mln zł. Strategia inwestycyjna na lata 2008-2030 przewiduje łącznie inwestycje Grupy Kapitałowej na poziomie 35 mld zł, z czego 19 mld zł zostanie przeznaczone na rozbudowę i modernizację sieci elektroenergetycznej, a 16 mld - na budowę przyjaznych środowisku źródeł wytwórczych.

Restrukturyzacja

Rok 2007 był rokiem przełomowym dla Grupy Kapitałowej ENERGA. 1 lipca nastąpiło otwarcie rynku energii elektrycznej dla klientów. Dla umożliwienia odbiorcom energii elektrycznej korzystania z wolnego rynku dokonano koniecznych, przewidzianych prawem działań restrukturyzacyjnych. W tym celu Zarząd przeprowadził proces wydzielenia z Koncernu Energetycznego ENERGA SA spółki ENERGA-OBRÓT SA zajmującą się obrotem energią elektryczną, jednocześnie przekształcając dotychczasowy Koncern ENERGA w spółkę ENERGA-OPERATOR SA ograniczając jej działalność do dystrybucji energii elektrycznej.

Niemalże równocześnie przeprowadzony został proces konsolidacji Koncernu Energetycznego ENERGA i Zespołu Elektrowni Ostrołęka. Powstałą w ten sposób Grupa ENERGA stałą się jednym z czterech holdingów elektroenergetycznych w Polsce.

Obecnie prowadzone są dalsze działania restrukturyzacyjne przygotowujące Grupę do debiutu na Giełdzie Papierów Wartościowych pod koniec 2009 roku.

Plany na kolejny rok zakładają zwiększenie przychodów z działalności operacyjnej oraz kontynuowanie strategii wzrostu wartości i pozycji rynkowej całej Grupy Kapitałowej.

W tej sytuacji nieprawdziwe informacje o sytuacji i kondycji finansowej Grupy ENERGA szczególnie szkodzą wizerunkowi firmy i tysiącom zatrudnionych w niej pracownikom.

Załączniki